VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AMG stelt voor de zoveelste keer zwaar teleur

Wat een ieder al dacht is nu ook bij metaalbedrijf AMG doorgedrongen: geen winstgroei dit jaar. AMG heeft hiermee zijn track record van teleurstellingen verder aangescherpt.

Het aandeel AMG opende bij de presentatie van de tweede kwartaalcijfers meteen 7 procent lager.  

Hoewel de donkere wolken zich boven de Europese en mondiale economie begonnen samen te pakken, beweerde AMG medio mei nog hiertegen resistent te zijn en hield het vast aan de voorspelde groei van omzet en ebitda-resultaat.

Toen was wel al duidelijk dat dit een vrij ongeloofwaardig verhaal was, vooral omdat de activiteiten van AMG als zeer cyclisch gezien kunnen worden.

AMG wint bijzondere aardmetalen en is producent van natuurgrafiet, siliciummetaal en magnesium en levert vacuümsmelters. De producten vinden hun weg immers in conjunctuurgevoelige markten als de chemie, bouw, transportsector en elektronica.

Opvallend is dat AMG in een presentatie begin juli spreekt over een omzet en ebitda consistent met de cijfers over 2011. Daar is echter nooit een persbericht over verschenen.

Winstwaarschuwing
Na het al mager verlopen eerste kwartaal waarin het bedrijfsresultaat met 16 procent daalde zou de rest van het jaar buitensporig goed moeten verlopen om de beloofde winstgroei waar te kunnen maken.

Dat zit er niet meer in. Het tweede kwartaal heeft en ebitda opgeleverd van 23,6 miljoen dollar, wat 25 procent lager is dan in dezelfde periode vorig jaar.

Onderaan de streep is AMG zelfs in de rode cijfers beland. Het nettoverlies over het tweede kwartaal bedraagt 2,6 miljoen dollar (10 dollarcent per aandeel), tegen nog een plus van 3,4 miljoen dollar vorig jaar om deze tijd. 

De verwachte groei in het tweede kwartaal zal zich naar verwachting niet gaan manifesteren, zo stelt AMG.

Dat impliceert dat het concern op een winstdaling afstevent, waarvan te hopen is dat het verval nog meevalt. AMG blijft vaag en onthoudt zich van een nadere prognose.

Geraakt door crisis
Het metaalconcern wordt over vrijwel de volle breedte van zijn activiteiten geraakt door de crisis. Nog wel stabiel zijn de verkopen aan de luchtvaartindustrie (35 procent van de omzet), waaraan het lichte en dus energiezuinige materialen levert en de (zonne)energiesector (20 procent van de omzet).

De veruit grootste divisie Advances Materials, goed voor tweederde van de omzet en actief met bijzondere metalen als ferronnikkel, antimonium en titanium, zag de omzet met 10 procent dalen en het ebitda resultaat met 17 procent tot 14,5 miljoen dollar.

De divisie Engineering Systems (20 procent van de omzet), fabrikant van vacuümsmelters, stelt bijzonder teleur met een omzetdaling van 27 procent en een halvering van het ebitda resultaat tot 3,7 miljoen dollar.

Deze divisie kende wel al een moeilijke jaarstart, maar door een goed gevuld orderboek werd beterschap beloofd. Inmiddels is het orderboek 15 procent dunner dan drie maanden geleden.

Dochterbedrijf Graphit Kropmühl (13 procent van de omzet), fabrikant van natuurgrafiet en silicummetaal, hield de omzet nog wel op niveau. Door een ongunstige productmix daalde het ebitda resultaat met 14 procent tot 5,4 miljoen dollar.

Somber beeld
AMG sluit het kwartaalbericht af met weinig opbeurende woorden. Metaalprijzen dalen met weinig zicht op herstel, de vraag naar smelters staat onder druk en duurdere grondstoffen knagen verder aan de marges van Graphit Kropmühl.

Het concern kan niet veel anders dan verder in de kosten snijden en investeringen beperken om de winstmarges nog enigszins te ondersteunen. En belangrijker de schuld binnen de perken te houden. 

In de verslagperiode steeg de nettoschuld, mede vanwege seizoensinvloeden en uitbreiding van het belang in Graphit Kropmühl , met 12 procent tot 212 miljoen dollar.

Bij een eventuele daling van het ebitda met een kwart dit jaar spreken we al over een schuldratio van 2,5. De bankconvenanten hanteren een grens van 3.




Gerelateerde artikelen